Gıda Teknolojisi Alan Tanıtımı

Gıda Teknolojisi Alan Tanıtımı

06.03.2020 33

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.Program geliştirme sürecinde, üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesinde sektör anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.Program geliştirme sürecinin her aşamasında, ticaret odaları, alanla ilgili vakıf, dernek ve odalar, üniversiteler ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

 

Okulumuzda açık olan dallar;

 

 1.Gıda kontrolü

 

 2.Gıda İşleme dallarıdır.

 

                                                 ÖĞRETİM PROGRAMI İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR

 

SEKTÖR

GIDA İMALAT SANAYİ

ALAN

GIDA TEKNOLOJİSİ

 

ALANIN TANIMI

Gıda teknolojisi alanı altında yer alan gıda kontrol, süt işleme, hububat işleme, sebze ve meyve işleme, zeytin işleme, çay üretimi ve işleme dallarının yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

 

ALANIN AMACI

 

Gıda teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçlarına ve gıda mevzuatlarına uygun üretim yapabilen, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

 

1. SÜT İŞLEME

Tanımı: Gıda sektöründe, hijyenik şartlarda süt ve ürünlerinin teknolojik üretimi konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Süt ve süt ürünleri operatörlüğünün yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. HUBUBAT İŞLEME

Tanımı: Gıda sektöründe, hijyenik şartlarda hububat ve ürünlerinin teknolojik üretimi konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Hububat ve hububat ürünleri operatörlüğünün yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. GIDA KONTROL

Tanımı: Gıda laboratuarlarında duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz ve kontrol yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Gıda laboratuar teknisyenliğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. ÇAY ÜRETİMİ VE İŞLEME

Tanımı: Çay yetiştirme, hasat ve hijyenik şartlarda çay çeşitlerinin üretimi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Çay üreticiliği ve operatörlüğünün

yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

5. SEBZE VE MEYVE İŞLEME

Tanımı:Gıda sektöründe, hijyenik şartlarda, sebze ve meyve ürünlerinin teknolojik üretimi konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitime ve öğretim verilen daldır.

Amacı:Sebze meyve ve ürünleri operatörlüğü mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

6. ZEYTİN İŞLEME

Tanımı:Gıda sektöründe, hijyenik şartlarda sofralık zeytin ve zeytinyağının teknolojik üretimi konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:Sofralık zeytin ve zeytinyağı operatörlüğünün yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek

amaçlanmaktadır.

 

 

 

 

 

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

 

 

 

 

 

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlar.

  1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
  2. 2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, gıda teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

 

 

 

 

BELGELENDİRME

 

 

 

 

 

 

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir

 

 meb_iys_dosyalar/63/05/972532/dosyalar/2020_03/06143146_gYda.pptx

İLETİŞİM

Adres:
Mevlana Mah. 8. Sk. No20 Ceylanpınar/ŞANLIURFA Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği Giriş Kapısına varmadan güneydeSuriye Sınırında


Telefon
(534) 693 4283


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın